Ajaako maakunnallinen sote yrittäjiä ahdinkotilaan?

Yrittäjien kannalta erityisen huolestuttavalta kuulostava uutisotsikko saatiin lukea 17. elokuuta 2018 Yle.fi-uutissivustoImage result for maakunnallisen sotenlta. Tämä uutisotsikko nimittäin julisti maakunnallisen soten ajavan yrittäjiä ahdinkotilaan. Lisäksi uutisotsikko julisti Suomen menevän perse edellä puuhun. Mistä oikein on kyse? Ajaako maakunnallinen sote todellakin yrittäjiä ahdinkotilaan ja jos ajaa, niin miten? Lue aiheeseen liittyvä juttummme ja ota selvää!

Pohjoiskarjalalaiset yrittäjät ovat esittäneet huolensa

Pohjoiskarjalassa toimivat yrittäjät ovat esittäneet huolensa koskien Siun sotea ja sen toimintatapoja, joiden vuoksi yritystoimintaan on tullut suuri lovi. Siun sote on nimittäin yrittäjien mukaan vaikuttanut lääkärien antamiin kuntoutukseen liittyviin maksusitoumuksiin niitä vähentäen, mikä on tietysti vaikuttanut siihen, etteivät terveysalan yritykset enää tahdo alueella menestyä. Maksusitoumusten antamisen nihkeyden lisäksi kuntoutusta tarvitseville asiakkaille on alettu myös tarjota aikaisempaa enemmän terveyskeskuksessa tapahtuvaa ryhmäkuntoutusta. Siun sote saa kritiikiä myös valinnanvapauden puuttumisesta. Tiukka budjetti sekä rajut säästöt ovat saaneet myös sosiaali- ja terveysalan työntekijät takajaloilleen ja Siun sotea vastaan onkin jo ehditty järjestää mielenilmaus Tehyn jäsenten toimesta. Alueen pienet hoitoalalla toimivat yritykset ovat harmissaan kilpailutuksesta, jossa pienet toimijat eivät tahdo millään pärjätä.

Mikael Pentikäinen, joka toimii Suomen yrittäjien toimitusjohtajana, on myös kertonut huolensa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveysalalla toimivien yritysten nykyisestä tilanteesta sekä siitä, etteivät alueen yrittäjät enää luota Siun soteen. Hänen mukaansa tilanne on Suomen mittakaavassa täysin erityislaatuinen.

Moni yritys on vaarantunut Siun soten vuoksi

Tilanne on jo niin akuutti, että moni yritys on vaarassa. Samalla moni on vaarassa menettää työpaikkansa. Sotepalveluiden tiukka kilpailutilanne asettaa yrittäjät erityisen tiukkaan tilanteeseen. Mikael Pentikäinen on kokenut tilanteen niinkin vakavana, että on puhunut jopa Siun soten sekä alueen yrittäjien välisestä sotatilasta. Tilannetta on vaikeuttanut yrittäjien kannalta myös se, että uusia suuria valtakunnallisesti toimivia yrityksiä on saapunut alan markkinoille kilpailemaan pienten paikallisten yritysten kanssa. Lainsäädännön mukaan palveluja kilpailutettaessa ei voida asettaa pieniä paikallisesti toimivia yrityksiä etusijalle, vaan ne ovat samalla viivalla suurten valtakunnallisesti toimivien yritysten kanssa. Tämä on yksi syy alueen yrittäjien ahdinkoon.