Ajankohtainen uutinen hollantilaisesta startupista, joka hyödyntää lehmänkakkaa

Hollantilaisen startupin idea hyödyntää käsiteltyä lehmänkakkaa vaatteiden valmistamiseen saattaa kuulostaa aika ekstremeltä, mutta kun asiaa miettii tarkemmin, on kyseessä kierrätys parhaimmillaan! Asiasta uutisoi Iltalehti 1. elokuuta 2018 ja artikkelimme kertoo, mistä oikein on kyse.

Kuinka lehmänkakkaa voi käyttää vaatteiden valmistukseen?Image result for Ajankohtainen uutinen hollantilaisesta startupista, joka hyödyntää lehmänkakkaa

Kun lehmänkakkaa käsitellään siten, että siitä erotetaan selluloosa, toimii tämä selluloosa ikään kuin prosessoitu vaatekuitu. Yrityksen edustaja onkin sitä mieltä, että ihmisille tulee vain näyttää lehmänkakan piilossa oleva kauneus. Jos lantamuoti iskee todella läpi, voi se olla yksi ratkaisu lehmänkakan ympäristöhaittojen vähentämiseen. Lantahan saastuttaa helposti esimerkiksi vesistöjä, joten nyt ollaan todella tärkeiden asioiden äärellä.

Yrityksen perustajan kehittämä systeemi on mekaaninen ja kemiallinen. Lantaa kerättäessä siitä löytyy sekä ulostetta että virtsaa, minkä lisäksi se sisältää vettä 80%. Prosessin aikana kosteat ja kuivat osat erotellaan toisistaan. Tämän jälkeen kosteista osista erotellaan selluloosaa poistamalla niistä erilaisia liuotteita. Näin saatava selluloosa koostuu etupäässä ruohosta, jota lehmät ovat syöneet.

Yritys hyödyntää hukkamateriaalia nerokkaalla tavalla

Yrityksen kehittämä prosessi on nerokas, sillä se hyödyntää hukkamateriaalia, joka voi luontoon päästessään aiheuttaa vakavaa saastumista. Tuote on ympäristöystävällinen ja innovatiivinen. Toisaalta lantaan liitetyt negatiiviset ominaisuudet, kuten haju, voivat aiheuttaa kuluttajissa ennakkoluuloja, joiden ylittämiseen tarvitaan tehokasta markkinointia.

Voiko innovatiivinen lantamuoti olla tulevaisuutta vaatetusalalla?

Keksintö on jo tuonut ideoijalleen monia palkintoja, kuten 200 000 dollarin arvoisen stipendin H&M-säätiöltä. Osa povaakin lantamuodista uutta trendiä. Ihmisten kulutustahti on tällä hetkellä niin kova, ettei kestävästä kehityksestä oikein voida puhua. Tämän vuoksi onkin tärkeää kehittää uudenlaisia materiaaleja, jotka olisivat nykyistä ympäristöystävällisempiä. Myöskään puuvillan jatkuvaan saantiin ei voida tuudittautua.

Toisaalta lupaavalta kuulostava keksintö on saanut osakseen myös kritiikkiä, sillä osa tutkijoista on sitä mieltä, että keksintö lisää haitallista lihan- ja maidontuotantoon liittyvää tuotantojärjestelmää tehden siitä aikaisempaa vähemmän haitallista ja tätä kautta kenties myös tietyllä tapaa aikaisempaa hyväksyttävämmäksi. Tämä ei siis välttämättä ole kaikista kestävin ratkaisumalli. Toisaalta lanta uhkaa ympäristöä ympäri maailman, joten asialle on tehtävä kiireesti jotakin!