Jos haaveissa on oma yritys, saatat pohtia, onko sinusta todella oman yrityksen, ja samalla oman elämäsi, johtajaksi. Löytyykö sinulta riittävästi yrittäjäominaisuuksia, jotka auttavat luotsaamaan yrityksen menestykseen? Kerromme tässä artikkelissa, kuinka voit arvioida omia yrittäjäominaisuuksiasi sekä niiden riittävyyttä ennen kuin teet unelmistasi totta.

Oletko riittävän omatoiminen ja itsenäinen?

Kun työskentelet palkansaajana, saat tavallisesti ylemmältä taholta toimintaohjeita sekä tarkat raamit, joiden mukaan sinun oletetaan toimivan. Yrittäjänä toimiessasi nämä raamit kuitenkin ikään kuin katoavat ja sinun tulee osata toimia erityisen omatoimisesti ja itsenäisesti. Kukaan ei huolehdi siitä, tulevatko työt tehdyiksi, ellet itse sitä tee. Tosin asiakkaat kyllä luultavasti kaikkoavat hyvinkin pian, ellet pidä sovituista asioista kiinni. Itsenäinen työote vaatii myös itsekuria, sillä kun työpäivät eivät enää välttämättä olekaan 8-16 työpäiviä, saattaa vaatia itsekuria pitää kiinni sopivasta työtahdista, jonka myötä sovitut asiat tulevat tehdyiksi sovitussa aikataulussa. Vapauden mukana tulee siis myös suuri vastuu, joka saattaa alkaa pidemmän päälle tuntua musertavalta.

Luotatko riittävästi omiin kykyihisi?Image result for Luotatko riittävästi omiin kykyihisi

Yrittäjän on tärkeää luottaa riittävästi omiin kykyihinsä, sillä jos edes yrittäjä itse ei usko siihen, mitä on tekemässä, niin kuinka muutkaan voisivat siihen uskoa? Kuinka voisit ikinä saada potentiaaliset asiakkaasi ja sidosryhmäsi uskomaan sinuun, jos sinusta loistaa jo kilometrien päähän se, ettet oikein itsekään luota omiin kykyihisi?

Toisaalta tämä ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi osata tehdä itse. Monissa asioissa, kuten kirjanpidon suhteen, voi olla aivan tervettä myöntää, ettei juuri tämä osa-alue kuulu vahvimpiin puoliisi, ja jättää nämä osa-alueet suosiolla ammattilaisen huoleksi. Samalla säästät aikaa juuri siihen työhön, jota parhaiten osaat!

Onko minulla riittävästi epävarmuudensietokykyä?

Yrittäjän on siedettävä epävarmuutta ja vaihtuvia tilanteita. Tämä voi aiheuttaa stressiä. Usein sanotaankin, että yrittäminen on elämäntapa, minkä lisäksi voidaan sanoa, että se on vaihtelevia tilanteita sisältävä elämäntapa. Yrittäjän päivät ovat vaihtelevia ja jos koet, että stressaat erityisen paljon tällaisissa tilanteissa, kannattaa harkita kahteen kertaan, onko yrittäjyys sinulle sopivin vaihtoehto. Aivan kaikille yrittäjän vapaus ja vastuu eivät sovi!