Tuulipuistot tarjoavat energiaa myös sähkösyöpöille yrityksille

Yle uutisoi 16. elokuuta 2018, että tuulipuistojen tuotannosta hyötyvät myös sähkösImage result for Tuulipuistot tarjoavat energiaa myös sähkösyöpöille yrityksilleyöpöt yritykset. Kerromme tiiviissä pähkinänkuoressa, mistä Ylen uutisjutussa on kyse.

Isojoki on tulevaisuudessa merkittävässä osassa tuulipuistojen tuotannossa

Isojoelle, Etelä-Pohjanmaalle, ollaan rakentamassa yhtä Suomen ensimmäisistä tuulipuistoista, joka toimii markkinaehtoisesti. Projektiin on pystytty, koska tuulipuiston kanssa on tehty pitkäaikainen ostosopimus sähkön osalta. Se, että Isojoen tuulivoimala ei tarvitsekaan tukia, vaan pärjää ilman niitäkin, on suuri muutos aikaisempaan tilanteeseen, jossa tuulivoimalat olivat riippuvaisia erilaisista tuista.

Suomessa tällainen tuulivoimahankkeiden toteuttamistapa on jotakin aivan uutta, mutta maailmalla tuulivoimahankkeita on toteutettu aikaisemminkin ilman, että niiden toteuttamisessa on käytetty tuotantotukia, jotka puolestaan on maksettu verorahoista.

Tällä hetkellä Isojoella sijaitsevalla Lakiankankaalla tapahtuu kummia; metsiä raivataan, jotta niiden paikalle saadaan rakennettua uusi tuulipuisto, CPC Finland, johon on tarkoitus tulla alan uusinta uutta, tanskalaisvalmisteisia Vestasin V150-tuulivoimaloita kaikkiaan 12 kappaleen verran. Tavoitteena on, että tuotanto päästäisiin aloittamaan vuoden 2019 syyskuussa.

Aikaisempaa edullisempi tuulisähkö kiinnostaa sähkösyöppöjä yrityksiä

Kun tuulisähkön hinta on alkanut halventua nopeaan tahtiin, ovat myös sähkösyöpöt yritykset alkaneet kiinnostua sen käytöstä aikaisempaa enemmän. Monet yritykset ovatkin solmineet pitkäaikaisia sähkön hankintasopimuksia tuulipuistohankkeiden kanssa. Tavallisesti tällaisella pitkällä sopimuksella tarkoitetaan 10-25 vuotta kestävää sähkön ostosopimusta. Tuulivoiman tuottajalle tällaiset sopimukset tarkoittavat tulovirran varmuutta tukiaisista riippumatta. Asiakkaan kannalta pitkä sopimus on turvallinen valinta siinä mielessä, että hän tietää, kuinka suuri hänen sähkölaskunsa on – myös tulevaisuuden osalta.

Vielä ei osata tarkkaan sanoa, millä hinnalla uusi tuulipuisto pystyy sähköä tuottamaan, mutta se tiedetään jo, että tuulisähköstä on tulossa hinnaltaan erityisen kilpailukykyistä. Kooltaan tuleva tuulipuisto on 50 megawatin suuruinen, mikä tarkoittaa sitä, että Suomessa kyseinen tuulipuisto on kooltaan keskikokoinen.

Hyvin monenlaiset yritykset ovat olleet kiinnostuneita pitkäaikaisista tuulisähkösopimuksista. Joukosta löytyy niin it-alan, teollisuuden kuin palvelualan yrityksiä. Lisäksi myös alueellisten sähköyhtiöiden joukossa on esiintynyt kiinnostusta tällaisia sopimuksia kohtaan. Maailmalla sopimuksista ovat olleet kiinnostuneita sellaisetkin nimet kuin Facebook, Google, Apple ja Amazon. Yhdysvalloissa yritysten välisiä pitkäaikaisia ostosopimuksia onkin käytetty runsaasti lisäämään uusiutuvan sähkön tuottamista.