Oma yritys on monen haavelistan TOP10:ssa. Kuitenkaan läheskään kaikki eivät lähde tätä unelmaa toteuttamaan joko taloudellisista tai muista syistä. Hyppy tuntemattomaan saattaa pelottaa, ja oman sekä mahdollisen perheen toimeentulo saattaa mietityttää. Jos kuitenkin aiot tehdä unelmistasi totta, ovat hyvät neuvot tarpeen – ja niitä löytyy tästä artikkelista.

Kaiken perusta on yritysideaImage result for Vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle

Yritystoiminnan lähtökohtana on yritysidea, jonka suunnitteluun kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Pohdi, missä olet hyvä ja millaisia tuotteita tai palveluita yrityksesi tuottaa. Selvitä yrityksesi pahimmat kilpailijat ja mieti, millaiset toimitilat yrityksesi tarvitsee. Monet yritykset toimivat nykyisin pääasiassa verkossa, joten tämäkin voi olla hyvä vaihtoehto.

Osa yrittäjistä on siitä onnellisessa asemassa, että he onnistuvat luomaan omasta rakkaasta harrastuksestaan itselleen oman yrityksen. Kun olet itse innostunut siitä mitä teet ja kun uskot omiin kykyihisi, ei tämä jää tulevilta asiakkailtasi huomaamatta! Intohimoisesti asiaansa suhtautuva yrittäjä usein jaksaa paremmin yritystoiminnassa lähes väistämättä vastaan tulevissa vastamäissäkin. Kun yritysideasi alkaa hahmottua, on aika ottaa yhteyttä paikkakuntasi yritysneuvojaan ja sopia ohjaustapaamisesta.

Kannattaa lähteä liikkeelle kokeneen yritysneuvojan vinkeillä!

Jos aiot perustaa oman yrityksen, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä oman alueen yritysneuvojaan. Suomalaisilla on upea mahdollisuus saada ilmaista yritysneuvontaa eikä tätä mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä!

Yritysneuvojan luona keskustellaan yritysideastasi ja tarkastellaan sitä erilaisista näkökulmista käsin. Kokenut yritysneuvoja osaa katsoa ideaasi aivan erilaisesta näkökulmasta kuin ideastaan innostunut tuore yrittäjä. Hän osaa antaa hyviä vinkkejä ja sanoa mielipiteensä siitä, onko yritysideasi kannattava ja toteuttamiskelpoinen. Hän voi auttaa myös yrityksen rahoitussuunnittelussa.

Esimerkiksi yrityksen kulujen arvioiminen voi olla haastavaa eikä aloitteleva yrittäjä välttämättä täysin hahmota, millaisia kuluja hänen toimintaansa liittyy. Tässä asiassa kannattaakin luottaa kokeneemman yritystoiminnan asiantuntijan vinkkeihin.

Yleisesti aloittelevan yrittäjän yrityssuunnitelmaa arvioidaan yritysneuvojan kanssa järjestetyssä tapaamisessa SWOT-analyysin avulla, jonka yksinkertaiseen nelikenttään kirjataan yritysidean vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat, joita on nelikentän pohjalta helppoa lähteä arvioimaan.

Selvitä erilaiset rahoitusmahdollisuudet tarkkaan

Harva aloitteleva yrittäjä rypee rahassa, minkä vuoksi onkin tärkeää tutustua erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin. Starttirahasta on hyvä lähteä liikkeelle, sillä se on tarkoitettu turvaamaan aloittelevan yrittäjän toimeentulo yrityksen alkumetreillä. Myös tästä asiasta kannattaa keskustella yritysneuvojan kanssa.